האם אתה מוצא את עצמך לעתים קרובות חולם בהקיץ, חושב על אירועים מהעבר או מדמיין את העתיד, גם כשאתה אמור להיות ממוקד במשהו אחר? מחקר שערך מת’יו א’ קילינגסוורת’ ודניאל ט’ גילברט מציע ששכל שנודד הוא שכל לא מאושר.
בעוד שזה נורמלי עבור בני אדם לעסוק ב”נדידת מחשבות”, מצב שבו המחשבות שלנו נודדות מהרגע הנוכחי, מחקר זה מתעמק בהשלכות הרגשיות של נדידות מחשבות כאלה. באמצעות גישה ייחודית, פיתחו החוקרים אפליקציית סמארטפון שהתריעה באופן אקראי למשתתפים לדווח על המחשבות, הרגשות והפעילויות שלהם. המחקר כלל 2,250 מבוגרים ממדינות וקבוצות גיל שונות.
התוצאות הראו שהמחשבות של אנשים נודדות כמעט מחצית מהזמן, ללא קשר לפעילויות שהם עוסקים בהן, למעט במהלך רגעים אינטימיים. באופן מפתיע, לתכנן המחשבות הנודדות הללו היה קשר מועט לפעילויות שאנשים עסקו בהן, מה שמעיד שהמחשבות שלנו יכולות לנדוד לנושאים שונים גם במהלך ביצוע משימות ממוקדות.
חשוב מכך, המחקר מצא שאנשים היו פחות מאושרים כשהמחשבות שלהם נודדו בהשוואה לרגעים של תשומת לב ממוקדת. אפילו כשהמחשבות הנודדות שלהם היו נעימות, ניטרליות או לא נעימות, אנשים עדיין היו מאושרים יותר כשהם היו נוכחים במלואם בפעילות הנוכחית.
יתר על כן, המחקר גילה שמה שאנשים חושבים עליו משפיע בצורה משמעותית יותר על האושר שלהם מאשר מה שהם עושים. בעוד שפעילויות היוו רק חלק קטן מהשונות באושר, נדידת מחשבות הסבירה חלק ניכר מהשונות באושר הן תוך אישית והן בין-אישית.
במילים אחרות, המחקר מציע שהיכולת לתת למחשבות לנדוד היא הישג קוגניטיבי, אבל היא כרוכה בעלות רגשית. אושר נראה קשור קשר הדוק להיות נוכח וממוקד במלואו ברגע הנוכחי, במקום לתת למחשבות לנדוד ללא מטרה. אז בפעם הבאה שתמצא את המחשבות שלך נודדות, נסה להחזיר את המיקוד שלך להווה – זה עשוי דווקא להגביר את האושר שלך.